14. јун. 2023

НОВИ ЦИКЛУС ОБУКА ДИРЕКТОРА ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА ЗА ЛИЦЕНЦУ

Министарство просвете је у сарадњи са Заводом за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) и уз подршку пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање организовало нови циклус обука за 55 директора јавних предшколских установа (ПУ).

Претходно је током 2020. и 2021. године реализовано више обука које је прошло 125 директора, чиме су стекли право да полажу испит за лиценцу.

Програм обуке има за циљ оспособљавање кандидата за стицање компетенција директора у складу са правилником којим се прописују стандарди компетенција директора установа образовања и васпитања.

Правилником о програму обуке и полагању испита за лиценцу за директора установe образовања и васпитања („Службени гласник РС“, број 63/18) уређују се: програм обуке у складу са стандардима компетенција директора, програм испита, начин и поступак полагања испита, састав и начин рада комисије министарства надлежног за послове образовања, односно надлежног органа аутономне покрајине пред којом се полаже испит за директора, садржина и изглед обрасца лиценце за директора, садржај и начин вођења регистра издатих лиценци за директора, накнаде за рад чланова комисије и остала питања у вези са полагањем испита и стицањем лиценце за директора.

У складу са Правилником, развијен је програм обуке за директоре ПУ. Модули обуке (непосредна кроз интерактивне радионице и учење на даљину) развијени су у партнерству Министарства, ЗУОВа, УНИЦЕФ-а и ЦИП-Центра за интерактивну педагогију. Активност је спроведена у оквиру пројекта „Заштита деце од насиља и дискриминације у образовном систему“, који су у партнерству реализовали МПНТР, УНИЦЕФ и ЦИП – Центар за интерактивну педагогију, а део је заједничког пројекта UNICEF, UN Women, UNFPA и UNDP, у партнерству са Владом Републике Србије, на челу са Координационим телом за родну равноправност (Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији II).

Савладавањем Програма обуке кандидат се припрема за полагање испита за стицање лиценце за директора васпитно – образовне установе и обука представља услов за приступање испиту.

Програм обуке се реализује у 3 дела: 2 + 2 дана стандардне обуке (непосредно, на даљину, или комбиновано, у групи учесника) + 9 дана учења на даљину (индивидуално).

Прва два дана програма обуке за полагање испита за лиценцу за групу од 55 директора реализована су 19. и 20. априла на Златибору и том приликом су се директори бавили следећим темама: Култура предшколске установе  у функцији грађења квалитета; Ка подстицајном и сигурном предшколском окружењу; Уважавање различитости, равноправност и праведност; Добробит детета – подстицање учења и развоја; За свако дете вртић – развијање инклузивне политике и праксе; Планирање и програмирање засновано на подацима и истраживањима; Лидерство и управљање променама у контексту предшколске установе; Припрема кандидата за планирање и спровођење истраживања васпитно – образовно праксе.

Друга два дана обуке реализована су 6. и 7. јуна 2023. године такође на Златибору. Теме интерактивних радионица биле су: Шта је квалитет у предшколском васпитању и образовању – перспектива запослених, деце и родитеља; Како обезбеђујемо партиципацију родитеља и чланова заједнице у животу и раду установе; Подршка деци и породицама из осетљивих група; Ефикасне стратегије и вештине у функцији квалитетне сарадње са значајним актерима; Лидерство директора установе: делегирање задатака и групна дискусија као начин рада у установи; Инструктивно – педагошки увид у непосредни рад запослених у функцији унапређивања и промене праксе; Како да осигурамо да евиденција и извештавање буде квалитетно; Професионални портфолио директора као припрема за полагање испита за лиценцу и упутства за учење;

Учесницима предстоји похађање 9 дана онлајн обуке у летњим месецима.

Општи утисак, како учесника тако и водитеља обуке, је да је обука протекла у пријатној, радној атмосфери и квалитетној размени кроз заједничко учење и разумевање релевантних тема. Учесници обуке су високо оценили и садржаје и реализацију обуке. У упитницима за евалуацију обуке кажу да су добили и више од очекиваног. Нарочито су истицали значај повезивања релевантних тема са практичним радом директора предшколских установа.

Фотографије можете погледати овде.