28. јун. 2023

ОБУКУ НА ЗАЈЕДНИЧКОМ ПУТУ УЧЕЊА ЗАВРШИЛО 2743 СТРУЧНИХ САРАДНИКА И КООРДИНАТОРA ВЕЋА УЧИТЕЉА ИЗ СВИХ ОШ

Министар просвете, науке и технолошког развоја донео је решење да програм стручног усавршавања за запослене у предшколском образовању под називом: На заједничком путу учења добије статус програма од јавног интереса.

Онлајн обуку за стручне сараднике и учитеље из основних школа На заједничком путу учења, развиле су консултанткиње ангажоване од стране УНИЦЕФа са експертизом у области предшколског и основношколског образовања – професорке високе школе за образовање васпитача и учитељског факултета, као и стручна сарадница психолошкиња предшколске установе у сарадњи са Министарством просвете (Групом за послове предшколског васпитања и образовања и јединицом за управљање пројектом Инклузивно предшколско васпитање и образовање), Заводом за унапређивање образовања и васпитања и Канцеларијом УНИЦЕФа у Београду, а кроз консултативни процес у коме су учествовали стручне сараднице и учитељице из основних школа.

Циљ онлајн обуке На заједничком путу учења је оснаживање стручних сарадника и учитеља у основним школама за јачање партнерства између два нивоа образовног система (предшколско и основношколско) кроз разумевање промена у предшколском васпитању и образовању (увођење нових Основа програма ПВО, Године узлета), снажније повезивање и препознавање заједничких вредности у грађењу подршке деци и породици приликом преласка из вртића у школу.

Специфични циљеви

  1. 1. Оснаживање стручних сарадника и учитеља у основним школама за подршку деци и породици  у периоду транзиције из предшколске установе у основну школу и развијање партнерског односа са породицом.
  2. 2. Упознавање стручних сарадника у ОШ са концепцијом, полазиштима и кључним појмовима Основа програма ПВО „Године узлета”.
  3. 3. Мотивисање стручних сарадника у ОШ за промовисање школе као места истраживања и учења за  децу предшколског и школског узраста.

Очекује се да после завршетка обуке учесници:

  • • буду упознати са променама које доносе нове Основе програма ПВО „Године узлета” и делити стечена знања са осталим актерима у школи (учитељи, наставници, директор, ученици, родитељи) у функцији остваривања континуитета у образовно – васпитном раду; 
  • • имају целовитији увид у потребе и дилеме деце и породицa у процесу преласка из вртића у школу у складу са специфичностима средине/конкретним условима у којима раде ове установе;
  • • имају увид у успешне примере активности из праксе које подржавају прелазак деце и породице са једног нивоа система образовања на други;
  • • умеју да организују акције за успостaвљање, неговање и унапређивање партнерског односа у циљу подршке деци и породицама при преласку из вртића у школу;
  • • буду у стању да, у сарадњи са осталим актерима овог процеса, креирају Нацрт акционог плана за подршку деци и породици приликом преласка из вртића у основну школу.

Обука покрива следеће тематске целине:

  1. 1. Основна полазишта Основа програма – Године узлета
  2. 2. Компетенције за целоживотно учење
  3. 3. Кључни појмови из основа програма ПВО „Године узлета“
  4. 4. Пројектни приступ учењу и пројектна настава
  5. 5. Праћење и документовање учења и развоја деце предшколског и школског узраста кроз портфолио
  6. 6. Подршка деци и породицама при преласку из вртића у школу
  7. 7. Подршка за примену и трансфер обуке
    a) Завршни задатак: Израда Нацрта акционог плана за подршку деци и породици приликом преласка из вртића у основну школу.

Пројектом је било планирано да обуком буде обухваћно 1300 стручних сарадника из основних школа. Обуку је до сада завршило 2743 стручних сарадника и координаторa већа учитеља из свих ОШ.

Нови циклус обука организује се у сарадњи са Савезом учитеља Републике Србије и њиме ће бити обухваћено додатних 1100 учитеља. Почетак реализације обуке планиран је за понедељак, 21. август. а обука се реализује током тре недеље у потпуности у онлајн окружењу.