28. јун. 2023

ЗАВРШЕНЕ ОБУКЕ ЗА ОСНОВЕ ПРОГРАМА – ОБУЧЕНО 21,232 ПРОФЕСИОНАЛАЦА ИЗ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА

У оквиру пројекта Министарства просвете Инклузивно предшколско васпитање и образовање, који финансијски подржава Међународна банка за обнову и развој, УНИЦЕФ као ангажовани имплементациони партне реализовао је обуке за примену нових Основа програма предшколског васпитања и образовања Године узлета, које је развио Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Програм подршке развијен у првој години спровођења пројекта укључује комбиновану обуку, менторску подршку, хоризонталну размену, док су у трећој години комплетирани и планирани приручници. Подршка примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања (Основе програма) реализована је у фазама којима се подржава имплементација Правилника о основама програма предшколског васпитања и образовања којим је предвиђено увођење нових Основа програма у фазама од 2019. до 2022. године, и утврђени су циљеви за сваку годину спровођења како би крајњи укупан обухват обукама био 12.000 практичара, односно 63 процента свих практичара у јавним предшколским установама (1.500 у првој години, 4.500 у другој, 8.500 у трећој и 12.000 у четвртој години).

Постављени циљ пројекта увеликo је премашен! Обукама је укупно обухваћено 21,232 професионалаца из предшколских установа (од укупно 22229 ), чиме је скоро дупло премашен предвиђени циљ од од 12.000 обучених.  

На основу уштеда остварених због онлајн реализације дела обука, модерираним онлан обукама обухваћени су сви преостали васпитачи који до сада нису имали могућност да похађају обуке за примену Основа програма.

Из свих јавних предшколских установа обучено је 18,967 васпитача и стручних сарадника, као и 275 сестара на превентивно-здравствној заштити. Додатним онлајн обукама обухваћено је и 1,721 практичара из свих приватних предшколских установа које су уписане у јединствени информациони систем МПНТР-а, као и 269 васпитача који реализују припремни предшколски програм у организацији основних школа:

Обуке су реализоване у укупном трајању од пет недеља, при чему прва два дела обуке трају по две недеље, а трећи део обуке недељу дана. У том периоду учесници су могли да бирају динамику којом ће се упознати са материјалима и реализовати предвиђене активности, а обуке су биле отворене по 24 сата током трајања обуке.

У сарадњи са Заводом за унапређивање образовања и васпитања обука ће до јесни бити преведена у програмирани немодерирани формат и као таква трајно бити бесплатно доступна свим практичарима у предшколским установама.