5. јул. 2023

ОПШТИНА ТРСТЕНИК – ПУ “БИСЕРИ” – СЕЛО ВЕЛИКА ДРЕНОВА – АДАПТИРАНО И ОПРЕМЉЕНО 5 РАДНИХ СОБА – БРОЈ ОБУХВАЋЕНЕ ДЕЦЕ – 115

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирано је и опремљено још пет радних соба на територији општине Трстеник, село Велика Дренова.  

ПУ „Бисери“ уписује преко 1000 деце у четири објекта и 19 полудневних група. Велика је потреба за повећањем обухвата деце, а ПУ труди се да обухвати што већи број деце. 150 деце на нивоу установе ослобођено је плаћања и то по категоријама – треће и свако следеће дете по редоследу рођења у породици, деца која су примаоци новчано социјалне помоћи, припадници националних мањина, деца са сметњама у развоју, деца ратних војних инвалида.

Новак Ђоковић Фондација је заједно са Министарством просвете у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање препознала њихову потребу и адаптирала и комплетно опремила пет радних соба у селу Велика Дренова.

Нови објекат у Великој Дренови похађаће деца која су припадници националних мањина, деца самохраних родитеља, деца чије су породице примаоци новчано социјалне помоћи, као и деца са изазовима у развоју.

Радови на адаптацији подразумевали су замену подова, зидова, плафона, столарије, расвете. Нове, адаптиране собе (једна млађа јаслена, једна старија јаслена, две мешовите и једна предшколска група) потпуно су прилагођене потребама деце, васпитача и прате нове основе програма предшколског васпитања и образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, просторије су опремљене новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

На овај начин омогућили смо заједничким снагама да велики број породица остане на селу и да њихова деца имају једнако квалитетне услове за рано образовање као у градовима.

У новим групама на територији општине Трстеник уписано је 115 нове деце узраста од 1 до 7 година и просторије су адаптиране и опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Фотографије можете погледати овде.