19. јул. 2023

ЈОШ 200 НОВИХ МЕСТА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

У Министарству просвете данас су свечано потписани уговори о финансирању и изградњи новог вртића у Петровцу на Млави. Уговоре су потписали в.д. министра просвете Ђорђе Милићевић, председник општине Душко Нединић и извођач радова.

„Улагање у изградњу предшколских установа и повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем је приоритет и стратешко опредељење Министарства просвете. Подршка развоју и васпитању деце од најранијег узраста је врло битна за срећно детињство и представља темељ за њихово даље образовање и будућност. Управо зато кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ врло посвећено радимо на томе. Изградњом овог вртића биће обезбеђено 200 нових места“, изјавио је в.д. министра просвете Ђорђе Милићевић.

За изградњу новог објекта у Петровцу на Млави, површине преко 1350 метара квадратних Министарство просвете је издвојило преко 184 милиона динара.

Планирани завршетак радова на изградњи новог објекта је 12 месеци од почетка радова.

„Неизмерно смо срећни и захвални за ову инвестицију која је од немерљивог значаја за садашњост, али и будућност Петровца на Млави. Велику захвалност дугујемо Министарству просвете са којим раме уз раме водимо борбу за унапређење услова за наше најмлађе и најважније суграђане, јер без здравог и безбедног одрастања и адекватног образовања, нема ни будућности општине Петровац на Млави, а ни наше државе. Реализацијом овог пројекта решићемо деценијски проблем са листама чекања за упис деце у предшколску установу“, рекао је председник општине Петровац на Млави, Душко Нединић.

Министарство просвете у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање, а уз подршку Светске банке и у сарадњи са локалним самоуправама, гради нове и дограђује постојеће вртиће и врши адаптацију и пренамену објеката. Овим се обезбеђује око 11.000 нових места за децу у вртићима. Осим проширења капацитета и повећања обухвата, овај Пројекат посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект Пројекта је и комуникација и подршка породицама са малом децом, а посебно породицама из осетљивих друштвених група.