25. јул. 2023

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ВРТИЋУ „ЗЕМУНСКИ БИСЕР”

У оквиру званичне посете Републици Србији, министарка радa и социјалнe политикe  Северне Македоније посетила вртић – центар кластера у оквиру јавне предшколске установе “Др Сима Милошевић”

У петак, 21. јула 2023. године у периоду од 10.00 – 12.00 часова делегација Републике Северне Македоније на челу са министарком рада и социјалне политике гђом Јованом Тренчевском била је у посети вртићу ”Земунски бисер”, у улици Драгана Ракића 39, у Земуну.

Испред Министарства просвете домаћин је била државна секретарка гђа Анамарија Вичек. Поред ње, у посети су учествовали: Љиљана Маролт, руководилац Групе за послове предшколског васпитања и образовања, а испред Пројекта – Биљана Хронеос Красавац, директорка и Марија Белензада, консултант за ПВО.

У саставу македонске делегације, поред министарке, биле су и: Наташа Димоска, шеф Кабинета и чланови Јединице за управљање пројектом,  који се у Северној Македонији реализује уз подршку Светске банке: Елизабета Куновска, директорка, Наташа Стојановска, грант координатор и Аница Гјуровска ИТ координатор.

Испред вртића “Земунски бисер” који је један од 5 вртића – центара кластера за имплементацију нових Основа програма ПВО „Године узлета“, домаћин је била Јасмина Боуали Станојковић, директорка јавне предшколске установе (ПУ) “Др Сима Милошевић”, са стручном сарадницом – педагогом и васпитачима.

Посета, која је од планираног 1 сата продужена на готово 2 сата, прошла је у отвореној и непосредној атмосфери у којој су гости обилазећи вртић имали прилику да чују од васпитача како функционише центар кластера у оквиру модела хоризонталне размене и учења „Заједничко учење моделовањем“, како практичари из једног вртића уче са практичарима из другог вртића – центра кластера кроз непосредно искуство и моделовањем у контексту праксе. Током обиласка радних соба вртића гости су могли и од деце да чују и виде како уче и истражују, које све просторе користе, шта раде током летњих месеци, али и да са предшколцима одиграју друштвену игру “Уно”.

Гости су имали прилике да поставе питања, али и да се увере у то како се креира окружење у коме деца могу да истражују манипулишући различитим материјалима, у ком деца могу да постављају питања, у ком уче једна од других и заједно са одраслима (васпитачима, родитељима), уче кроз искуство, у ситуацијама које за њих имају смисла.

Гости су изразили велико задовољство и захвалност, истичући да је све што су видели и чули веома значајно и да им може користити у унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања у Републици Северној Македонији.

Фотографије можете погледати овде.