11. септембар. 2023

ЗАПОЧЕТА ИЗГРАДЊА НОВОГ ВРТИЋА У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

Министaрка просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић и председник општине Петровац на Млави Душко Нединић почожили су данас свечано камен темељац за изградњу новог вртића у Петровцу на Млави. Нови објекат ће обезбедити 200 нових места за децу у овој општини и простираће се на око 1350 м2.  За извођење радова Министарство просвете је издвојило преко 184 милиона динара, а завршетак градње се очекује у наредних 12 месеци.

„Министарство просвете одлучно наставља са улагањем у систем предшколског васпитања и образовања, јер чврсто верујемо да на тај начин улажемо у будућност. Ово није само темељ за нови објекат већ темељ за боље сутра“, изјавила је проф. Др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је нагласила да се „Пројектом Инклузивног предшколског васпитања и образовања”, који се спроводи у сарадњи са локалном самоуправом и уз подршку Светске банке, пружа прилику сваком детету да расте, учи и да се развија у стимулативном окружењу које ће им омогућити да развију свој пуни потенцијал.

„Изградњом још једног објекта улажемо у будућност наших најмлађих, а уједно пружамо подршку њиховим родитељима“, поручила је она.

Уговори о финансирању и изградњи новог вртића у Петровцу на Млави потписани су у јулу 2023. године у Министарству просвете.

„Данас, на овом месту, ми дословно полажемо камен темељац за будућност, јер је сваки пројекат који се тиче деце и најмлађих – улагање у будућност. Данас започињемо решавање деценијског проблема наших суграђана са листама чекања, а додао бих да је исто тако важан аспекат овог пројекта – повећање обухвата деце предшколским образовањем. Свако дете има право за несметаним приступом предшколском васпитању, као важном делу образовног и социјалног процеса и управо то и обезбеђујемо са новим вртићем“, изјавио је овом приликом председник општине Петровац на Млави Душко Нединић.

Он је истакао да данашњи дан доказује да сав напор, труд и истрајност који су уложени у борбу за боље услове и будућност наших најмлађих суграђана, нису били узалудни и с тога не можемо бити срећнији и поноснији.

„Захвални смо Председнику Републике Србије, Влади Републике Србије и Министарству просвете на подршци и разумевању проблема са којим смо се суочавали, али и на свему осталом што чине за унапређење образовног сектора у нашој општини. Ово је историјски дан за општину Петровац на Млави“, додао је он.

Министарство просвете у сарадњи са Светском банком у оквиру пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ спроводи изградњу нових, доградњу, адаптацију и опремање постојећих објеката на територији Србије. Реализацијом овог пројекта, вредности 47 милиона евра, биће обезбеђено 11000 нових места за децу у систему предшколског васпитања и образовања. Пројекат, поред проширења капацитета и изградње предшколских установа, посебну пажњу посвећује унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект програма је и инклузија малишана од најранијег узраста, као и сензибилисање опште јавности и едукација родитеља о значају раног развоја и ране инклузије.