18. септембар. 2023

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, ПРОФ. ДР СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ ПОСЕТИЛА ВРТИЋ – ЦЕНТАР КЛАСТЕРА „ЗЕМУНСКИ БИСЕР”

Министар просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић је 11. септембра 2023. године посетила  предшколску установу „Др Симо Милошевић”, вртић „Земунски бисер”, који је центар кластера у Програму подршке предшколским установама у примени Основа програма предшколског васпитања и образовања – Године узлета и доделила им Захвалницу за  подршку хоризонталном учењу практичара у оквиру модела Заједничко учење моделовањем.

Mинистар, др Славица Ђукић Дејановић је вртић обишла са Николом Понтара, директором канцеларије Светске банке у Србији и Дејаном Костадиновом, директорком Уницефа у Србији. Приликом обиласка простора вртићa разговарала је са  децом и васпитачима и изразила задовољство значајним променама на нивоу предшколског васпитања и образовања које су започете увођењем нове програмске концепције „Године узлета”.

У исто време у оквиру 4. циклуса саветовања просветних саветника, која се организују из средстава компоненте 2 пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, у целодневној посети вртићу су боравили и просветни саветници из школских управа: Зрењанин, Нови Сад и Сомбор,  у циљу припреме за спољашње вредновање предшколских установа у складу са ревидираним Оквиром квалитета. Министарка је посету искористила да поздрави просветне саветнике и поразговара са њима о њиховим актуелним и предстојећим активностима.

Земунски вртић је један од 5 вртића – центара кластера на територији Републике Србије заједно са вртићима у Чачку, Новом Саду, Лозници и Пироту. У циљу јачања ових вртића за реализовање једнодневних акредитованих стручних скупова за колеге – практичаре из других предшколских установа, Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду је у оквиру Пројекта, развио обуку за носиоце промене праксе у предшколским установама коју су похађали сви васпитачи из ових вртића.

Такође, кроз пројекат, ови вртићи су опремљен и ниским мобилним намештајем, ИКТ опремом и дидактичким средствима.

Вртић „Земунски бисер“ је до јуна 2023. године током 11 стручних скупова поосетило око 330 васпитача, стручних сарадника и директора из 32 предшколске установе са територије читаве Србије. Посете вртићу – центру кластера су додатно оснажиле практичаре  из других предшколских установа у развијању квалитетне праксе у складу са Основама програма, али и практичаре из Земуна јер су имали прилику да уче заједно, кроз квалитетне међусобне стручне размене.

Посете ће се наставити и у периоду септембар – децембар 2023. године.

Фотографије можете погледати овде.