15. новембар. 2023

ОПРЕМЉЕНЕ 2 ВАСПИТНЕ СОБЕ У ОШ „БРАНКО ПЕРИЋ“, РУДНА ГЛАВА ПРИ ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ „МАРИЈА МУНЋАН“ МАЈДАНПЕК

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, из зајма Светске Банке, опремљене су 2 васпитне собе на територији општине Мајданпек, у ОШ „Бранко Перић“, чије просторије користи предшколска установа „Марија Мунћан“ за васпитно образовни рад.

Предшколска установа „Марија Мунћан“, почела је са радом 1970. године.

У периоду од 2015-2020. године заједничким напорима општине Мајданпек и Месне заједнице Црнајка реновиране су радне собе у селу Рудна Глава и Црнајка, при ОШ „Бранко Перић“, а које користи предшколска установа за потребе васпитно-образовног рада са децом из сеоских средина. Замењена је столарија, адаптиран је простор за санитарни чвор, окречене су радне собе и опремљене намештајем из пројекта  Унапређење популационих политика у општини Мајданпек.

Током 2022. године предшколској установи стављен је на располагање додатни простор у објекту у Рудној Глави при ОШ „Бранко Перић“, који је потом адаптиран и прилагођен за отварање мешовите васпитне групе. Министарство просвете из зајма Светске банке, кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” определило је део средстава и комплетно опремило 2 радне собе као и ходнике, чиме ће се омогућити упис за 34 деце предшколског узраста из овог насеља и околних места.

Број васпитних група и број деце у сталним облицима рада, целодневни, полудневни боравак у Мајданпеку, Доњем Милановцу и издвојеним  одељењима у сеоским срединама при oсновним школама износи укупно 19 група са укупно 368 уписане деце.

Собе су опремљене намештајем, играчкама, дидактиком, потрошним материјалом, сликовницама и књигама, који су бирани са посебном пажњом и потребама узрасних група.

Фотографије можете погледати овде.