5. децембар. 2023

ПРОШИРЕНИ КАПАЦИТЕТИ ЗА 160 НОВИХ МЕСТА У ДВА ВРТИЋА У КРУШЕВЦУ

Министарка просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић, у присуству министра унутрашњих послова Братислава Гашића, председнице привременог органа Крушевца, Јасмине Паруловић и Весне Живковић, директорке ПУ „Ната Вељковић“ данас је свечано отворила реконструисанe и дограђене вртиће „Голуб мира“ и „Лабуд“ у Крушевцу, чиме је обезбеђено нових 160 места за децу.

Реконструкцијом и доградњом оба вртића, у које је уложено укупно око 58,5 милиона динара, обезбеђено је по 80 нових места за децу која ће бити распоређена у по 4 групе у оба вртића, као и додатни  простор чија је укупна површина 1200 метара квадратних. За опремање оба дограђена објекта дидактичким материјалом, Министарство просвете је издвојило више од 7, 5 милиона динара.

Министарство просвете спроводи системску подршку унапређивању квалитета система предшколског васпитања и образовања, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

За запослене у Предшколској установи у Крушевцу организована је обука за примену нове програмске концепције, а додатна обука и размена знања и искуства организована је и приликом посете кластерима у Чачку и Пироту. Тим за инклузивно образовање прошао је обуку чији је циљ подршка развијању инклузивне праксе.

У циљу унапређивања квалитета система предшколског васпитања и образовања, уложена су додатна средства за набавку ИКТ опреме, у вредности већој од  1,5 милиона динара, док је за набавку ниског мобилног намештаја обезбеђено око 913 хиљада динара.

Посебна средства, у вредности од 6 милиона динара, уложена су у реализацију пројекта

„Подршка деци и породици – добробит за будућност“ и средства су намењена адаптирању, реновирању и опремању две просторије намештајем и дидактичким материјалом, као и за васпитно-образовни рад са децом предшколског узраста у селу Велики Шиљеговац и приградском насељу Читлук, претежно ромске популације.

Из овог гранта финансирано је формирање три нове мешовите групе деце у сеоским срединама, као формирање Мобилног саветовалиштa, у сарадњи са Предшколском установом, дечјим диспанзером и Центром за социјални рад. За потребе Мобилног саветовалишта набављено је путничко возило.

Кроз програм „Клуб за децу и родитеље – Разиграно поподне“, који се реализује на територији Града Крушевца у вртићима ,,Невен“ и ,,Пчелица“, оснажене су компетенције деце и родитеља, као и других законских заступника кроз учешће у радионицама, трибинама, излетима и посетама позоришту. У ове активности укључено је укупно 966 малишана, а број родитеља, других чланова породице и законских заступника је готово 1400.

Током реализације пројекта у претходне четири године различитим програмима обухваћено је 318 малишана, из Читлука, Великог Шиљеговца и Коњуха, а 636 родитеља подржано је кроз пројекат на различите начине.

Изградња нових објеката, као и улагање у квалитет предшколског васпитања и образовања део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарство просвете спроводи уз подршку Светске банке, а у сарадњи са локалним самоуправама. Значајна област програма је инклузија деце из осетљивих друштвених група у систем предшколског васпитања и образовања од најранијег узраста, као и сензибилисање  родитеља и запослених по о овом питању. Овим пројектом биће обухваћена 23 објекта у 22 локалне самоуправе која ће обезбедити 11.000 нових места за малишане, а кроз обуке и менторску подршку прошло је преко 20.000 васпитача. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

Фотографије можете погледати овде.