22. јануар. 2024

ПЕТ ГОДИНА ПРОЈЕКТА ,,ИНКЛУЗИВНО ПРЕДШКОЛСКО ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ‘‘

У периоду децембар 2023 – јануар 2024. године, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и обарзовање“, реализована је медијска кампања која има за циљ ширење свести јавности о значају раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања, о повећању капацитета и доступности система предшколског васпитања и образовања кроз изградњу нових, адаптације и реконструкције постојећих објеката, као и битности увођења нове програмске концепције у вртиће.   

Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” и примена концепције „Године узлета“ већ 5 година унапређују доступност, квалитет и праведност предшколског васпитања и образовања за свако дете од рођења до 6,5 година, посебно за децу из осетљивих друштвених група.

Уз подршку Светске банке, за пројекат je одвојено 47 милиона евра, а главне активности су изградња нових и доградња постојећих објеката, адаптација и реконструкција постојећих објеката ради ширења капацитета и унапређења услова за реализацију васпитно-образовног рада у вртићима, као и унапређење компетенција стручног кадра за примену модерних педагошких приступа у раду с децом.

Добити од пројекта има око 224.000 деце предшколског узраста и њихове породице, предшколске установе и преко 22.000 практичара, локалне заједнице (јединице локалне самоуправе, установе образовања, здравља и социјалне заштите), институције државне управе у чијој надлежности је предшколско васпитање и образовање.

Важан део пројекта је континуирано унапређење знања и вештина стручног кадра за примену нових програмских концепција коју је до сада похађало 95% васпитача, а све јавне предшколске установе добиле су менторску подршку. Унапређена је стручност кадра у области дигиталних компетенција, у области вредновања квалитета предшколског васпитања и образовања, као и у примени инклузивног приступа у образовању. У току су активности унапређивања програма свих 16 високошколских установа које образују васпитаче.

Одржавање Сајмова родитељства широм Србије  имало је за циљ да се  пружи подршка породици и деци и допринесе развоју свести о значају ране инклузије и укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Сајамови родитељства су пример новог и непосредног начина комуникацијe родитеља с институцијама на локалном нивоу, током којих су родитељи имали прилику да кроз едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине и да сазнају зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце. Такође, циљ ових скупова је да се родитељима омогући да на једном месту добију важне информације о правима и услугама које пружају локалне институције, установе и организације.   

До сада је кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање”:

  • – У 22 локалне самоуправе изграђено 9 вртића, док је у току градња још 14 објеката, чиме ће се обезбедити скоро 4.000 нових места за децу предшколског узраста
  • – Преко 250 адаптираних, реновираних и опремљених  васпитних соба за скоро 5.000 малишана
  • 400 опремљених соба са ИКТ опремом и ниским мобилним намештајем
  • – Скоро 22.000 практичара обучено за примену „Година узлета” 
  • – Финансирани пројекти 34 локалне самоуправе
  • – Олакшана доступност вртића за скоро 4.000 деце из осетљивих друштвених група

Пројекат можете пратити на нашој Фејсбук страници Велики људи од малих ногу, а видео материјали се налазе на нашем Јутјуб каналу.

За више информација прикључите се и пратите Вибер групу Велики људи од малих ногу.