2. фебруар. 2024

АДАПТИРАНЕ 4 ВАСПИТНЕ СОБЕ У ОБЈЕКТУ „СРЦЕ“, БРОДАРЕВО ПРИ ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ „МИША ЦВИЈОВИЋ“ – ОПШТИНА ПРИЈЕПОЉЕ

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, из зајма Светске Банке, адаптиране су и опремљене 4 радне собе у вртићу  „Срце“ при  Предшколској Установи „Миша Цвијовић“, на територији општине Пријепоље.

Предшколска установа у Пријепољу почела је са радом давне 1968. године. У предшколску установу „Миша Цвијовић“ уписано је око 1100 деце, која су распоређена у 5 објеката и 5 издвојених одељења основних школа, што је укупно 48 група. Тренутно на листи чекања има 89 деце.

Почетком 2024. године почиње изградња новог објекта у насељу Бостани капацитета од 10 група у којима ће боравити 200 деце.

Бродарево је  мултиетничка средина са 30 села и 69 засеока где живи око 10.000 становника. Објекат „Срце“ изграђен је 1987.године и  налази се у насељу Бродарево које је удаљено 25км од Пријепоља и једини је вртић у Бродаревском крају. У објекту  „Срце“  уписано је 120 деце од 1 до 6,5 година и бораве деца и из руралних и удаљених села. Деци је омогућен боравак у целодневном трајању, полудневном и флексибилном програму који се финаснира из средстава Грант програма ЕЦЕЦ пројекта.

Деца имају једнаке могућности за учење и развој. Учешћем у програмима деца имају прилике и могућности да буду срећана, да се осећају задовољно, остварено и прихваћено, да граде односе поворења и уважавања, блискости и поверења.

С обзиром да су деца дуги низ година боравила у неадекватним и неопремљеним просторијама, захваљујући Министарству просвете кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ после 37 година деца и запослени бораве у једном од најмодерније опремљених објеката предшколске установе „Миша Цвијовић“. Овом донацијом и проширењем капацитета укинута је листа чекања деце за упис.

Министарство просвете из зајма Светске банке, кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” определило је део средстава и комплетно реновирало и опремило 4 радне собе, чиме ће се омогућити упис за око 90-оро деце, 75-оро деце предшколског узраста и 15-оро деце јасленог узраста.

Собе су опремљене намештајем, играчкама, дидактиком, потрошним материјалом, сликовницама и књигама, који су бирани са посебном пажњом и потребама узрасних група.

Такође, у свим собама одрађени су радови адаптације простора у виду глетовања, кречења, преправке и замене оштећеног паркета и хобловања. Холови испред соба су адаптирани, урађени су нови подови и обложени зидови. Реновирана су и 4 купатила, израђена је нова водоводна и канализациона мрежа за све тоалете, урађени су подови и замењена је дотрајала санитарија.

Фотографије можете погледати овде.