23. фебруар. 2024

ОПРЕМЉЕНО 7 ВАСПИТНИХ СОБА У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ,,ПОЛЕТАРАЦ“ ЉУБОВИЈА

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, из зајма Светске Банке, опремљенo je 7 васпитних соба у Предшколској установи ,,Полетарац“ Љубовија.

ПУ ,,Полетарац“ Љубовија обавља васпитно образовни рад у континуитету више од четрдесет година, од основања 1981. године у објекту који је изграђен исте године.

У радној 2023/2024 уписано је укупно 254 деце, 236 деце у целодневни и 18 деце у полудневни боравак. Установа се у последњих неколико година суочава са недостатком простора за боравак деце. Број новорођене деце се повећава из године у годину а самим тим и све веће интересовање за упис у вртић. На последњем конкурсу за упис у вртић остало је 40 деце јасленог узраста на листи чекања.

Током деценија рада установа је у складу са својим могућностима и кроз учествовање у различитим пројектима реновирана, вршене су адаптације, проширивани су капацитети за пријем деце. У последњих десет година Општина Љубовија се суочила и са две велике поплаве које нису заобишле вртић. Последњом реконструкцијом у 2023. године извршено је реновирање читавог објекта и том приликом било је неопходно целокупан намештај изместити и након завршетка радова вратити, што је додатно утицало на похабаност и квалитет истог.

Значај реализације пројекта Министарства просвете „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” којим су опремљене васпитне собе у Установи је изузетно велики јер тиме заједнички обезбеђујемо за свако дете које похађа установу квалитетне услове, здрав простор и окружење, а све у циљу развоја духа и тела, образовања, напретка, самим тим срећнијег детињства и најбоље основе за будућност.

Укупно седам соба комплетно је опремљено намештајем, дидактичким материјалом и играчкама који су у свему у складу са потребама и узрастом деце која похађају одговарајућу васпитну групу.  

Фотографије можете погледати овде.