23. фебруар. 2024

АДАПТИРАНО 2+2 РАДНЕ СОБЕ У ИЗДВОЈЕНОМ ОДЕЉЕЊУ ПУ „ОЛГА ЈОВИЧИЋ РИТА“ У ПОЖЕГИ

Министарство просвете је кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ спровело адаптацију са уређењем амбијенталног простора две радне собе у издвојеном одељењу Оновне школе „Емилија Остојић“ у Горобиљу и у току су још две у Прилипцу.

Предшколска установа „Олга Јовичић Рита“ у Пожеги је основана 1965. године (првенствено при центру за социјални рад) и догодине бележи 60 година постојања. Установа у овом тренутку функционише у  42 васпитне групе, 1042 деце и око 157 радника.

Установа у самом граду располаже са три објекта, а од 2016. године кренула је у пилот-пројекат целодневног боравка у издвојеним одељењима сеоских школа. Интересовање за упис деце у сеоске школе је у том тренутку била неочекивана и има интенцију сталног пораста. Овим искораком смо направили мултифункционалну добит. Затворене сеоске школе су почеле да враћају свој стари сјај, оживеле су. Млади се задржавају у сеоским срединама и степен запошљавања у вртићима потребног профила се повећао.

Данас имамо осам сеоских школа са целодневним програмом наше предшколске установе у којима је формирано дванаест група са преко 170.деце. Желимо да напоменемо да у сеоским школама није било капиталних улагања од осамдесетих година прошлог века.

Овим пројектом Министарства просвете и Светске банке у опремању четири радне собе који подразумевају грађевинске радове и уређење амбијенталног простора недвосмислено је не само приближио већ изједначио радни простор са Европским стандардима. Намештај је пажљиво биран према узрасним групама и стандардима, а у складу са просторним целинама која ће провоцирати код деце личне афинитете, перманентну укљученост и зачудност. Дидактика, потрошни материјал и литература су у складу са Новим основама програма.

Захваљујући овим и сличним пројектима у нашој земљи деци ћемо обезбедити квалитетно одрастање и једнаке услове где год да су рођена на карти Србије. Деца су једина права непромашена инвестиција у коју треба улагати.             

Фотографије можете погледати овде.