15. март. 2024

АДАПТИРАНO 9 И ОПРЕМЉЕНО 13 ВАСПИТНИХ СОБА У ПУ „ЛАНЕ“ – ОПШТИНА АЛЕКСИНАЦ

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, из зајма Светске Банке, адаптирано је 9 и опремљено 13 радних соба у ПУ „Лане“,  Општина Алексинац.

Предшколска установа „Лане“ из Алексинца, у складу са Законом о друштвеној бризи о деци, Законом о основама система образовања и васпитања и Законом о предшколском васпитању и образовању, Правилникoм о основама програма предшколског васпитања и образовања, Основaмa програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“, обезбеђује организовано васпитање и образовање, исхрану, негу и очување здравља и дневни одмор и рекреацију деце.

Основна делатност установе остварује се кроз реализовање целодневног боравка од јасала до ППП, Припремног предшколског програма на 4 сата и мешовитих група на 4 сата, као сталне облике рада и кроз различите врсте посебних и других облика рада и услуга. Општина Алексинац има 72 насеља, што пред установу и њеног оснивача СО Алексинац поставља веома тежак задатак да обезбеди такву мрежу објеката који би омогућили потпун обухват деце предшколским васпитањем и образовањем. Од оснивања 1978. године па до данас, стварана је таква мрежа објеката да омогући што већем броју деце да похађају предшколско васпитање и образовање. У радној 2023/2024. год. установа користи 25 објеката, 5 у граду и 20 на селу. Укупни број група у којима се обавља делатност је 50.  Годинама имамо проблем недостатка простора за смештај деце. Тренутно се на листи чекања налази 120 деце.

С обзиром да су деца дуги низ година боравила у неадекватно опремљеним просторијама, захваљујући Министарству просвете, кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ после много година, деца и запослени бораве у просторима којe су најмодерније опремљени. Овом донацијом су побољшани услови за боравак и рад са децом.

Министарство просвете из зајма Светске банке, кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” определило је део средстава, адаптирало 9 и опремило 13 радних соба, чиме је омогућено деци са сеоског подручја да имају услове боравка као и њихови вршњаци у градским објектима.

Собе су опремљене намештајем, играчкама, дидактиком, материјалом за васпитно образовни рад, сликовницама и књигама, који су бирани са посебном пажњом и потребама узрасних група. Опрема која је обезбеђена доприноси стварању стимулативног окружења које провоцира децу и посдтиче запитаност и зачудност. На овај начин им је омогућено да расту и  разијају се у сигурном и подстицајном окружењу које их мотивише  на различите активности током раног узраста и омогућава холистички развој  сваког детета.

 Ово није улагање само у децу која су тренутно у вртићу, већ  и у будуће генерације,  које ће расти и развијати се у њему.

Такође, у свим собама одрађени су радови адаптације простора у виду кречења, замене и постављањa нових подова од винила, преправка, замена и хобловање паркета, дотрајала купатила су реновирана.  Стари и дотрајали прозори су замењени у објекту у Добрујевцу.

Фотографије можете погледати овде  

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>