10. јун. 2024

ПРЕКО 950 УЧЕСНИКА НА САЈМУ РОДИТЕЉСТВА У НОВОМ ПАЗАРУ

У суботу 08. јуна, у Новом Пазару, одржан по други пут Сајам родитељства у вртићу „Дечија радост“, на коме је учествовало преко 950 родитеља и деце.

У оквиру пројекта Инклузивно предшколско вапитање и образовање, а под покровитељством Министарства просвете, прошле године организован је по први пут Сајам родитељства у овом граду, који је изазвао велико интересовање шире друштвене заједнице, а посебно породица са малом децом.

Поучени добрим искуством и великим интересовањем родитеља, а посебно родитеља из осетљивих друштвених група, за оваквим видом непосредне комуникације и директне подршке од стране институција и организација на локалу, ПУ „Младост“ из Новог Пазара је ове године поново организовала Сајам родитељства.

Током Сајма родитељства одржано је 15 радионица за родитеље и децу и представљене су различите образовне институције, као и институције локалне самоуправе – ПУ „Младост“, Основне школе и вртићи, Дом здравља Нови Пазар, Удружења психолога Нови Пазар, МНРО, Центра за социјални рад Нови Пазар, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Музеј „Рас“, Народна библиотеке „Доситеј Обрадовић“, Бошњачко национално вијеће, Спортски савез и Савез за школски спорт Нови Пазар, Министарство унутрашљих послова, полицијска управа Нови Пазар као и Центар за децу и омладину „Дуга“.

Сајам је посетило преко 950 родитеља са децом, од чега је било  178 очева, 357 мајки и 421 дете.  Посетиоци су имали могућност да се на једном месту информишу о својим родитељским правима, као и о услугама и подршци коју им обезбеђују наведене институције. Родитељи су имали прилику да, кроз различите типове радионица, унапреде своје родитељске вештине, као и да, заједно са децом, учествују у различитим креативним активностима.

Форографије са скупа можете погледати овде.

Циљ одржавања Сајмова родитељства је да омогући што већем броју родитеља деце предшколског узраста да се упознају са услугама и врстама подршке које породицама пружају локалне установе и организације. Такође, Сајам је прилика и да кроз едукативне радионице оснаже своје родитељске компетенције али и да заједнички са својом децом уче, стварају, играју се и забаве учествујући у креативним и спортским активностима.

Министарство просвете је у сарадњи са Светском банком у склопу пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” до сада организовало 6 сајмова родитељства и то: у Чачку, Сомбору, Врању, Лозници, Новом Пазару и Крагујевцу. Захваљујући добрим резултатима и великој заинтересованости родитеља, неке од локалних самоуправа одлучиле су да наставе да сваке године организују Сајмове родитељства и континуирано пружају подршку породицама са малом децом.