Компонента 3: Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група

Примарне активности ове компоненте су усмерене на унапређивање вештина родитеља и старатеља за развојну стимулацију деце, као и унапређивање васпитне праксе (од трудноће до времена преласка у основну школу), са фокусом на најосетљивије друштвене групе. Очекује се да сва деца узраста до шест и по година имају одговарајуће добити од активности у пројекту које се односе на подизање свести у локалној заједници о важности предшколског васпитања (кампања путем мас медија) и подршку породицама у остваривању њихове васпитне функције (кроз програме оснаживања родитеља и старатеља).

Активности које су усмерене на реализацију ових циљева су:

  • Комуникациона кампања

У целој земљи ће се спровести различите промотивне активности усмерене на подизање свести о значају раног развоја сваког детета и о кључној улози породице за правилан рани развој детета (рана стимулација, игра и позитивна интеракција, добре здравствене праксе и праксе у исхрани код куће). Кампања ће породицама пружити информације о низу услуга доступних у локалној заједници, које им помажу у општем развоју њихове деце (укључујући области раног учења, здравља, исхране, раног откривања промена у понашању и заостајања у развоју, могућности пружања услуга социјалне заштите итд.). Такође ће посебно место у кампањи имати значај похађања програма предшколског васпитања и образовања.

  • Реализација пројеката градова и општина (грантови)

У најмање 30 градова и општина (видети ранг листу) ће се кроз грантове финансирати пројекти у локалној заједници усмерени на унапређивање координације и сарадње у пружању услуга предшколског васпитања и образовања. Више о овоме погледајте овде.

Све инфoрмације од јавног значаја које су у вези са реализацијом програма грантова можете погледати овде.   

КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

Уколико имате било какво питање или сугестију везано за пројекат, контактирајте нас и потрудићемо се да вам одговоримо у најкраћем року.