23. септембар. 2022

ВОДИЧ ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ И РАЗВОЈ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ КРОЗ ГРАЂЕЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ УЧЕЊА – ЗАЈЕДНИЧКИМ УЧЕЊЕМ ДО КВАЛИТЕТА ДИСТРИБУИРАН СВИМ ЈАВНИМ ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА

У оквиру пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, као део системске подршке предшколским установама у Србији, предвиђена је и подршка професионалном развоју запослених у предшколским установама са циљем унапређења квалитета предшколског васпитања и образовања.

Водич за унапређивање и развој стручног усавршавања у предшколској установи кроз грађење рофесионалне заједнице учења – Заједничким учењем до квалитета креиран је од стране експертског тима који је водио ЦИП- Центар за интерактивну педагогију, а реализован је у сарадњи са Групом за послове предшколског васпитања и образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС и Заводом за унапређивање образовања и васпитања.

Изради водича је претходила реализација истраживања „Праксе предшколских установа и потребе практичара у организовању стручног усавршавања“, на основу сагледавања пракси хоризонталног учења као облика стручног усавршавања у предшколским установама и давање препорука за његово унапређивање. У истраживању су учествовале све јавне предшколске установе (162) и школске управе (16) на територији Републике Србије.

Водич је штампан у тиражу од 10.600 примерака и дистрибуиран предшколским установама. Овај тираж омогућава да га у оквиру сваке јавне предшколске установе, добију: сви стручни сарадници и сви тренери/ментори за Основе програма као и скоро свака васпитна група. Практичарима је на сајту Пројекта ECEC и на платформи Пасош за учење доступна и ПДФ верзија водича.

Линк ка ПДФ верзији водича послат је преко школских управа и приватним предшколским установама.

Такође, водичи су достављени и свим факултетима, средњим и високим школама које образују васпитаче, а преко школских управа и васпитачима који реализују припремни предшколски програм у организацији основних школа.

Верујемо да ће водич, у склопу осталих подршки практичарима у ПУ, значајно допринети  заједничком разумевању значаја професионалне заједнице учења и њеном грађењу.

ПДФ верзија Водича за стручно усавршавање у ПУ.